:
Földrengés hírlevél

Az alábbi kiadványok, az abban szereplő adatok és térképek szerzői jogvédelem alatt állnak, a jogtulajdonosok kizárólagos tulajdonát képezik. Az adatok és térképek tudományos, ismeretterjesztési és oktatási célra a hivatkozás pontos megjelölése mellett szabadon felhasználhatók. Minden más célú felhasználás és hasznosítás a jogtulajdonos előzetes, írásbeli engedélyéhez kötött.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrál az érzékeny szeizmológiai hálózat. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.
A Földrengés hírlevél a Magyarországon érezhető földrengésekről készül. A Kárpát-medencében on-line elérhető szeizmológiai állomások bázisán működő HUN-Reng virtuális szeizmológiai hálózat segítségével gyorsan meghatározzuk a rengés kipattanási helyét és magnitúdóját, majd a ShakeMap program (Field, E.H., T.H. Jordan, and C.A. Cornell (2003), OpenSHA: A Developing Community-Modeling Environment for Seismic Hazard Analysis, Seismological Research Letters, 74, no. 4, p. 406-419.) segítségével megbecsüljük a valószínűsíthető intenzitás eloszlást.
A Földrengés hírlevél szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a közölt adatok szakszerűek, pontosak, frissek és teljesek legyenek, de kizárják felelősségüket bármely, ezen információk használatából vagy félreértésből adódó kár bekövetkezése esetén.
A Földrengés hírlevél nyomtatva és elektronikusan (pdf formátumban) jelenik meg és kerül terjesztésre. A "v1" és "v3" változat tartalmában eltér. A "v1" változat előfizetőknek a földrengés után órákon belül elérhető. A "v3" változat egyedi megrendelésre, ipari telephelyekre készül, nyilvánosan nem érhető el.

A Földrengés hírlevél "v1" és "v3" változatában a rengések intenzitásának jellemzésére Műszeres Intenzitás Skálát (MIS) használunk. Ez értékét tekintve hasonló, de nem teljesen ugyanaz, mint a károk utólagos statisztikai felmérésén alapuló makroszeizmikus (pl. EMS) skálák.

Kiadó: GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda Kft., Budapest  *  Felelős kiadó: Dr. Tóth László

Archívum:

2024. év 2023. év 2022. év 2021. év 2020. év 2019. év 2018. év 2017. év 2016. év 2015. év 2014. év 2013. év 2012. év 2011. év